80-jarig bestaan ZAG Fortissimo

Zaanse accordeonvereniging Fortissimo swingt als nooit tevoren.

12-04-2018: Noord Hollands Dagblad – Sonja Bikkel

Toen Daan de Groot als jong jochie door dirigente Corrie Baltjes werd meegenomen naar accordeonvereniging Fortissimo vroegen de leden zich af: kan hij dat wel aan, hij is nog zo klein, waarop Baltjes zei: ,,Pas maar op, over een paar jaar speelt hij jullie onder tafel.”

Daan de Groot is er nooit meer weggegaan. En de dirigente kreeg gelijk, hij speelde al snel moeiteloos alle partijen mee. De vereniging bestond in 2018, 80 jaar en is gevierd met een gevarieerd concert in De Stoomhal in Wormer met als gast het mondharmonicakwartet Fata Morgana.

Foto 80-jarig bestaan ZAG Fortissimo
Foto: Erik Rietman

Op 1 april 1938 richtten de heren Lauwrent en Zoomer het accordeonorkest Kunst en Vriendschap op met de bedoeling lichte muziek te spelen zoals walsen van Strauss. Repetitieruimte werd gevonden in een lokaal op de Papenpadsloot. Henk Zoomer ging er lopend heen, dik een half uur, met de fiets aan de hand en aan iedere kant een accordeon. In die tijd waren er nog geen koffers, maar zaten accordeons in zeildoekhoezen met een leren riem erom heen. Zoomer schreef destijds de Fortissimo mars, waarmee nog altijd de concerten worden gestart. Met veertig leden werd het inmiddels omgedoopte Fortissimo dé vereniging van de Zaanstreek. Financieel zat het niet altijd mee, maar steeds kwam het gezelschap er weer bovenop. Hoogtepunt was het winnen van de Grote Clubactie begin deze eeuw, wat een bedrag van 100.000 gulden opleverde.

In 1968 wist dirigent en arrangeur Ger Vreeling de club een muzikale boost te geven door het repertoire te vernieuwen. Daan de Groot: ,,Mede door Jan van Baak kwam de swing er in. Leuk is dat de accordeon tegenwoordig veel te horen is in popmuziek. Komende zondag spelen we dan ook een gevarieerd programma zoals het swingstuk Take the A train van Duke Ellington, Moment for Morricone en La Foule, dat gearrangeerd is door Peter Schoute. Hij heeft héél veel bladmuziek voor ons geschreven. Daarnaast spelen we de ballad Polka Dots and Moonbeams, ook een arrangement van hem. Het intro is een handgeschreven arrangement van Johnny Meijer.’’

De Groot laat het originele muziekstuk zien, pakt zijn accordeon en begint te spelen. Zijn vingers wervelend over het klavier. Hij plakt er moeiteloos nog wat nummers achteraan en wisselt swingende improvisaties af met spannende zachte klanken. Hoewel optreden hem van jongs af in het bloed zit, heeft hij er toch niet zijn beroep van gemaakt vertelt hij: ,,Het moet leuk blijven. En plezier heb ik zeker bij Fortissimo. Waar ik als kind kwam en gekoesterd werd door de leden, zo is het nu een soort eigen kind geworden.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.